Daddy needs a drink

De helaasheid der dingen van Felix Van Groeningen is voorgedragen voor de oscars en mag het Gentse Filmfestival openen. Driewerf hoera dus voor deze tranche de vie die een blik werpt op het dagdagelijkse bestaan van een marginaal gezin uit Nieuwerkerken bij Aalst. Maar niet iedereen is daar zo mee opgetogen.

de-helaasheid-der-dingen-01_(2)De familie van Verhulst in het bijzonder houdt niet van de manier waarop ze geportretteerd worden, als marginale dronkaards zonder enig doel in het leven.  En dat is ook wat de meeste er in zullen lezen, een al dan niet overtrokken afrekening met het verleden, een naturalistische schets van een marginaal gezin. Maar wie enkel dat er in leest, heeft het boek verkeerd begrepen. Koen De Grave verwoordde het beter in Focus Knack toen hij sprak over de onmogelijkheid van de personages om de liefde anders dan op een onbeholpen en brute manier te tonen.

1172940877Wie het boek aandachtig leest, voelt hoe tastbaar de liefde niet alleen binnen het gezin is maar ook die van Dimitri Verhulst voor zijn vader, ooms en grootmoeder. Het is een hard en schrijnend verhaal dat focust op de uitspattingen en grofheden zonder een rust in te lassen of de andere verhalen, die minder spectaculair zijn, een kans te geven. Het is genadeloos maar ook liefdevol. Het is een volkse manier van vertellen die typisch lijkt te zijn voor Aalst.

Misschien voelde het boek daarom aan als een klap in het gezicht. Het was te tastbaar en reëel, te herkenbaar om zomaar te negeren. Een initiële post zou over het eigen verleden gaan, over de dorpsfiguren die neigden naar de Verhulst-familie en vooral bekend waren onder hun pseudoniemen als “Smaele Johnnie” maar ook over familieleden en de (voor buitenstaanders) niet altijd even fraaie situatie waarin we opgroeiden. Maar hoe erover vertellen zonder het als een afrekening te laten uitschijnen of een goedkoop sentimenteel verhaal over een harde jeugd, die het niet was.

de-helaasheid-der-dingenDimitri Verhulst heeft het gewaagd, met alle gevolgen van dien. Het siert hem dat hij niet geschroomd heeft om de realiteit te tonen en dat hij zichzelf niet sympathieker heeft voorgesteld dan hij is (of vindt u hem een aangename mens in het boek?) Dat hij in De helaasheid der dingen louter stil blijft staan bij de uitspattingen en de waarheid geweld aandoet is waar, maar tezelfdertijd weet hij als geen ander de ziel van de Aalstenaar (en dus niet louter van zijn familie) te schetsen. Het is de ziel van wat de ene een marginale alcoholist zal noemen en de andere een volkse en levenslustige nar. Het is de ziel die ook in mij huist.

Advertenties

3 Reacties to “Daddy needs a drink”

 1. Ik ben echt benieuwd naar de film. De trailer is alvast veelbelovend.

  Voor mij was in het boek ook het meest opvallende de constant doorschemerende liefde waarmee Dimitri Verhulst over zijn achtergrond en zijn kinderjaren sprak.

  Alhoewel we ons als streekgenoten misschien bijzonder aangesproken voelen, ben ik er echter niet van overtuigd dat het streekgebonden is, volgens mij is het milieu dat hij schetst universeel en van alle tijden.

  Ik schreef er ooit ook al eens over: http://gerdernissen.wordpress.com/2007/10/04/de-vanzelfsprekendheid-van-het-verleden/

 2. Mooi stukje en herkenbaar.

  Nu heb ik in Gent ook al geregeld “marginalen” mogen ontmoeten en het lijkt me toch anders. Ooit praatte ik over mijn verleden en achtergrond en het viel me geregeld op dat andere mensen dit vreemd vinden, waar Aalstenaars hoogstens hun schouders ophaalden of een blik van herkenning hebben. Ik moet ook aan carnaval denken op zo een moment, en hoe niemand snapt dat daar aan deelnemen nu eenmaal deel uitmaakt van wie ik ben. Misschien probeer ik dat wel eens te verwoorden. 🙂

 3. de beste vlaamstalige film die ik ooit gezien heb!! wow! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: