Flight Of Icarus

Leterme I was onder een slecht gesternte geboren en ging daarna steeds verder bergaf. B-H-V; het kartel dat barstte, de kredietcrisis en nu dit: een mogelijke schending van het principe van de scheiding der machten.

letermeSommige zullen beweren dat Leterme erin geluisd is, anderen dat hij zo megalomaan geworden is dat hij gelooft dat hij werkelijk boven de wet staat maar het is niet aan de burger om op basis van tendentieuze krantenkoppen (wie gelooft de media nog?) om nu al een oordeel te vellen, daar zijn commissies beter voor geschikt.

Het meest schrijnende aan deze hele zaak is niet eens de vraag of er al dan niet een ongeoorloofde  ingreep was, maar de manier waarop deze politieke generatie reageerde. De Franstaligen zwegen in alle talen terwijl in Vlaanderen de ene bloed rook en de andere zich met de moed der wanhoop aan een strohalm vastklampte. Leterme bijvoorbeeld lijkt steeds meer een solipsist te zijn die totaal geen band met de werkelijkheid heeft terwijl zijn rechterhand Vandeurzen de mentale weerbaarheid van een kind heeft.

Het Laatste Nieuws tekende dit weekend op dat deze laatste in tranen naar large_276922zijn moeder belde en zei “Mama, ik heb niets misdaan.” Volgens diezelfde krant zou hij eerder al eens in tranen zijn uitgebarsten bij de kop “Wie gelooft die mensen nog?” waaronder een foto van hem en Leterme afgedrukt stond. Etienne Schouppe zou zowaar aangeslagen zijn door de manier waarop Vandeurzen aangepakt werd.

Het zijn schrijnende beelden en verhalen tot men beseft dat we hier wel degelijk spreken over de bestuurders van een land, mensen met macht van wie verwacht wordt dat ze in staat zijn om te gaan met crisissituaties in plaats van zichzelf op te sluiten in een eigen denkpatroon of te grienen als een klein kind. Etienne Davignon werd door de Fortis-aandeelhouders aan de kant gezet en uitgefloten maar behield zijn waardigheid. Wie zichzelf een bepaalde positie aanmatigt, moet ook met de negatieve aspecten durven en kunnen omgaan, zoniet is hij of zij doodeenvoudig ongeschikt.

icarus22ejpgUiteraard is het niet netjes om op de man te spelen of een zwakheid af te straffen maar is het niet ironisch dat het net enkele CD&V-kopstukken zijn die geen raad weten met hun statuut als kop van jut? Is dit niet dezelfde  CD&V-ploeg die geen kans onbenut liet om de Paarse regering af te kraken en te beschuldigen van onder meer café-praat? Is dit niet dezelfde Etienne Schouppe die het presteerde om als toenmalig hoofd van de Belgische Spoorwegen pendelaars (de facto zijn klanten) in een uitzending van De Zevende Dag schaamteloos te schofferen en af te schilderen als kleinzerige kankeraars? Is dit niet dezelfde partij die gekend staat om zijn vadermoord en zijn voorzitter (Johan Van Hecke) tot een vaandelvlucht dwong omdat hij wou scheiden?

Het lijkt wel alsof de CD&V nu het een koekje van eigen deeg krijgt opeens hoodwinked_jester1aan een collectieve amnesie lijdt. Zijn gedrag in het verleden was verre van netjes. Dat rechtvaardigt uiteraard geen lynchpartijen maar de manier waarop verschillende hoofdrolspelers op dit alles reageren zet vooral kanttekeningen bij hun capaciteiten en bij de huidige politieke kaste tout court. Had niemand dit niet al lang zien aankomen? Wou niemand ingrijpen in de hoop dat Leterme zichzelf vroeg of laat zou wurgen? Werd hier een cynisch machtsspel gespeeld waarbij de Belgische burger als collateral damage kon dienen?

Politiek lijkt steeds meer gênante parodie op een schaakspel te worden. Partijen hebben altijd al spelletjes gespeeld en de waarheid naar eigen goeddunken geïnterpreteerd maar politici waren ook intelligente geesten die ten volle de inzet ervan snapten. Wat we de laatste maanden gezien hebben, was niet meer dan een narrenspel met kolderfiguren die zichzelf geen houding wisten te geven en krampachtig vasthielden aan hun uitgeholde rol.

NB: Dit is niet bedoeld als een anti-politieke post, ik ben van mening dat er in de verschillende partijen en zelfs de federale regering nog steeds capabele politici zitten. Ook over de schuldvraag op zich wens ik me niet uit te spreken alleen kan niemand nog ontkennen dat deze vaudeville al lang niet meer grappig is.

Advertenties

3 Reacties to “Flight Of Icarus”

  1. Toevallig. Ik zag De Val Van Icarus deze week nog in het museum. De val is maar een detail. Errond gaat het leven gewoon zijn gang, zoals altijd.
    Dat zal nu niet anders zijn. Ik hoop gewoon dat die hele kermis snel voorbij is.

  2. De vraag bljft naturlijk of die capabele mensen een kans krijgen, zowel van de kiezende burger als binnen hun eigen partij.

  3. Dat de CD&V met een generatie “slapjanussen” zit, is allang geen nieuws meer. De mensen hebben ook op die slapjanussen gestemd, omdat ze zich altijd meesterlijk in de underdogpositie hebben genesteld. Ook nu ze bewijzen dat ze het allemaal niet kunnen bolwerken, blijven ze redelijk overeind. Een figuur als Vandeurzen is in feite zó zielig dat hij nooit een zware rekening gepresenteerd kán krijgen (waaraan hij nu dan ook wonderwel ontsnapt), Leterme is wat arroganter geworden, wat hoogmoedig ook, en die moet iets hardhandiger bij de les gehouden worden.

    Voor mij zijn het in grote mate de media die de politiek besturen, vandaag. Maken en kraken, enz. Leterme met zijn geit en zijn fiets, een wenende Vandeurzen. Karel De Gucht die zegt waar het op staat, De Decker van ’t zelfde maar in ’t kwadraat en populistisch,.. Die imago’s gaan voor alles en politici weten dat ook. Hun eigenlijke beleid is bijkomstig voor de mensen thuis. Maar als er spelletjes worden gespeeld op hoog niveau, dan red je het niet met een imago alleen. Voor Leterme heeft een debacle er altijd zitten aan te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: