Scream bloody gore

Op 13 december 2001 stierf de man die een nieuw metal-genre mee vorm gaf en het zijn naam verleende op 34-jarige leeftijd: Charles Michael ‘Chuck’ Schuldiner (New York, 13 mei 1967 – 13 december 2001) wordt met recht en rede als een van de grondleggers van death metal beschouwd.

choosingdeathHet was de bedoeling om hier een korte geschiedenis van het genre te geven maar Boleuzia heeft dit al op een uitstekende manier gedaan en daar valt weinig aan toe te voegen. Albert Mudrian :: Choosing Death: The improbable history of Death Metal and Grindcore, waarop Guy zich baseert, mag met recht en rede een standaardwerk genoemd worden. Veel meer dan het naar sensatie riekende Lords of chaos: the bloody rise of satanic metal van Michael Moynih en Didrik Søderlind dat zich toespitst op de gewelddaden, doodsbedreigingen en brandstichtingen binnen de black metal beweging die als een reactie op het populairder wordende death metal-genre ontstond.

Het maakt deze post ietwat overbodig maar als hele generaties het recht hebben om zowat elk jaar nog eens te jammeren dat John Lennon dood is dan claim ik het recht om hommage te brengen aan een muziekgenre dat de soundtrack vormde bij een belangrijk deel van mijn puberteit en me definitief overtuigd heeft of zelf muziek te maken.

screambloodygorecoverDeath metal mag voor velen als pokkeherrie klinken die door neanderthalers en hersendode zombies gespeeld en beluisterd wordt maar in de slordige twintig jaar dat ik ondertussen naar muziek luister en de ruwweg zestien concertjaren heb ik nooit meer die verbondenheid en wederzijds begrip ervaren die eigen aan het genre was.

Over de hele wereld werden brieven met tapes en geld verstuurd in het volste vertrouwen dat de andere zijn belofte na zou komen, een woord was een woord en daar werd niet aan getornd. Op concerten leek het er voor buitenstaanders extreem gewelddadig aan toe te gaan met lijven die tegen elkaar aan vlogen en mensen die van podia sprongen, maar nog geen tel nadat iemand viel waren er twintig paar armen die hem optilden en bezorgd vroegen of alles wel ok was.

deicide_-_deicide_-_frontDeath metal was een genre dat contesteerde en door buitenstaanders met nauwelijks verholen verachting bekeken werd maar dat zorgde er ook voor dat zoals bij elke tegenbeweging de innerlijke band en wederzijds begrip versterkt werd. Zoals zoveel andere underground genres (punk, hardcore, …) is met het succes ook de verbondenheid verdwenen. Death metal is een muziekgenre geworden terwijl het vroeger een beweging was, eentje waarin “outsiders” zich thuis konden voelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: