You on tha list

Rolling Stone, nog steeds een toonaangevend muziektijdschrift, heeft bij verschillende muzikanten, journalisten en muziekmoguls allerhande gepolst naar wie volgens hen de beste zanger aller tijden is. De resultaten van die stemming werden verwerkt en resulteerden in The 100 Greatest Singers Of All Time.

24200029Het is een indrukwekkende lijst en niemand kan ontkennen dat in de top tien zangers en zangeressen staan die hun waarde bewezen hebben en miljoenen weten begeesteren hebben. Dat er kritiek op komt, was al evenzeer te verwachten. Zo vinden sommigen het een schande dat Madonna (technisch gezien zeker geen goede zangeres) en Frank Sinatra er niet instaan maar Christina Aguilera (technisch heeft ze aardig wat in haar mars) bijvoorbeeld wel. Ongetwijfeld zullen er ook nog oprispingen opduiken, ook aangaande de verhouding “zwarte” versus “blanke” zangers en “man versus vrouw”.

LIjstjes zijn triviaal en er over klagen doet weinig uit. Er is geen nood om er meer waarde aan te hechten dan nodig is. Eenieder kan op de lacunes wijzen die er ingeslopen zijn. Zo is het niet moeilijk om te wijzen op de relatieve jonge leeftijd van rockmuziek (nauwelijks zestig jaar) en dat het niet meer dan logisch is dat wie nu iets van naam heeft in de muziekwereld naar alle waarschijnlijkheid met de eerste generatie rockmuzikanten opgegroeid is, waardoor hun relatieve waarde uitvergroot wordt. Bovendien kan de vraag gesteld worden welke criteria behalve dan persoonlijke smaak gehanteerd werden. Kortom, wetenschappelijk gezien is dit opnieuw van nul en generlei waarde.

Maar daar gaat het me niet om. Wat echt opvallend is en waar ongetwijfeld niemand bij stilstaat, is hoe huun-copyWesters deze lijst is. Uiteraard horen keelzangers hier net zo min in thuis als operadiva’s maar ook in andere werelddelen, zoals Afrika, Zuid-Amerika en Azië, is de rockmuziek in al zijn facetten doorgedrongen en zijn er zangers /muzikanten / groepen/… te horen die gelijkaardige dingen doen. In een aantal gevallen zullen ze uiteraard de eigen traditie incorporeren en zo een muziekgenre mee bepalen maar strikt genomen vallen ze net zo goed onder rockmuziek. Waarom staan zij er dan niet bij of denkt niemand aan hen?

Ik geef grif toe dat ik net zo min thuis ben in de muziekwereld van de andere continenten, ook al ben ik dan vertrouwd geraakt met Afrikaanse blues (ooit meer daar over) en de Aziatische (voornamelijk Japanse) rockmuziek. Ik ben niet de meest geschikte persoon om de niet-Westerse muzikanten die van waarde zijn er uit te pikken en dat pretendeer ik ook niet. Toch zijn er mogelijkheden genoeg om met deze artiesten in contact te komen. Verschillende labels doen moeite om het kaf van het koren te scheiden en via compilaties relevante namen onder de aandacht te brengen.

946961Zo is er de plaat International Sad Hits. Volume one: Altaic Language Group waarop twee Japanse, een Koreaanse en een Turkse zanger te horen zijn die allen in de Westerse folktraditie geworteld zitten maar evengoed elementen uit hun geboorteland, -streek meenemen. Op de plaat worden de vier artiesten voorgesteld aan de hand van enkele nummers. Een beetje opzoekingswerk leert dat de meeste onder hen een indrukwekkende catalogus hebben waarvan een aantal platen ook hier zonder al te veel moeite te verkrijgen zijn.

Afgelopen vrijdag besteedde het Pauze-festival (een samenwerking tussen het Kraak-label en de Vooruit) aandacht aan Seoul en trad Kim Doo Soo, te horen op de plaat, voor de eerste maal op buiten Azië. Twee jaar geleden haalde het festival Tomokawa Kazuki en Mikami Kan naar Gent. Volgende zaterdag (22 november) treedt deze laatste op in het Brusselse Cinema Nova. Weliswaar om 22 uur maar het is het overwegen waard. Deze namen zullen net zo min als andere snel opduiken in lijstjes met de beste platen, zangers of wat dan ook. Maar het zou een schande zijn als u hen tenminste niet even de kans geeft.

Fikret Kizilok:

Kim Doo Soo:

Tomokawa Kazuki:

MIkami Kan:

Advertenties

Eén reactie to “You on tha list”

  1. erg attent van jou om te denken aan zangers uit andere continenten, maar het blijft natuurlijk wel rolling stone, het rockblaadje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: