The songs that we sing

Op 22 oktober organiseerde het fijne Gentse label Kraak een concert. Als eerste was de muzikant en verzamelaar Ian Nagoski geplaatst. Nagoski verzamelt 78 toerenplaat, geperst op bakeliet. Deze platen wegen veel en zijn gemakkelijk breekbaar. In bepaalde kringen zijn ze nog steeds gekend en populair omdat de eerste jazz- en bluesnummers hierop verschenen. In het bijzonder Harry Smith (zoek zeker diens Anthology of American Folk Music op) heeft hier een belangrijke hand in gehad. Blues en country-platen (toen bekend als “colored music” en “hilbilly music) zijn nauwelijks nog te vinden, tenzij u er een smak geld voor over hebt. Gelukkig zijn er tal van compilaties te vinden waarbij de output van een artiest verzameld wordt. Andere compilaties groeperen nummers en artiesten volgens thema’s. Later (maar niet hier) zullen we daar dieper op ingaan.

Nagoski pakt het anders aan. Op The Black Mirror compileert hij 78-toerenplaten van over heel de wereld die hem op een of andere manier raakten. Tijdens zijn lezing liet hij enkele nummers hiervan horen en gaf hij er een korte verklaring bij. Het merendeel van wat hij vertelde, klonk de doorsnee-verzamelaar bekend in de oren: de liefde voor muziek, de enkele parel tussen een hoop rommel, de kick van het loutere bezitten zonder dat er een financiële waarde aan verbonden is…het was niet nieuws dat hij zei. Natuurlijk zijn de verhalen over de aparte nummers die hij liet horen interessant maar dan verlang je naar alle verhalen en alle nummers. De smaakmakers zijn op dat ogenblik niet langer voldoende.

Ik heb die avond de compilatie niet gekocht en dat vind ik jammer. Natuurlijk kan er opgemerkt worden dat Nagoski niet het recht heeft om zomaar muziek van anderen op plaat te gooien en te verkopen maar los van mogelijke rechten juich ik een dergelijk initiatief toe. Wanneer de samensteller en het label zich de moeite getroosten om de geluidskwaliteit op te poetsen en de luisteraar van zoveel mogelijk informatie als mogelijk is te voorzien, is er geen sprake van geldgewin maar wel van het delen van een passie voor iets dat verloren dreigt te gaan.

links:

http://www.myspace.com/theblackmirror

http://dust-digital.com/black-mirror.htm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: