I’m so lonesome I could cry

Het boeiende leven der sukkels is een wrange titel voor een verzameling absurde tekeningen, grappen en grollen van Kamagurka. Het is een veelzeggende titel die aanvankelijk een grijns op het gezicht tovert maar bij wie er dieper over nadenkt vooral twijfel en (existentiële) pijn blootlegt. Het is voyeuristisch en confronterend, maar is dat niet de essentie van humor? Humor moet in essentie pijn doen en de eenzaamheid of het ridicule van iets blootleggen. Er wordt gelachen omdat huilen geen optie is, tenzij er zo hard gelachen wordt dat er opnieuw tranen vloeien.

De site Garfield minus Garfield vertrekt vanuit de overbekende comic Garfield maar zet de onderliggende wrangheid nog verder in de verf door niet alleen alle personages behalve Jon Arbuckle te verwijderen maar ook door bepaalde tekstbalonnen weg te laten. De vraag is in hoeverre de wreedheid al aanwezig was in het origineel.

Op de site zelf verwoordt maker Dan Walsh het als volgt:

Garfield Minus Garfield is a site dedicated to removing Garfield from the Garfield comic strips in order to reveal the existential angst of a certain young Mr. Jon Arbuckle. Garfield Minus Garfield began in February 2008 and quickly gained a large following. It has been covered in such publications as Time magazine, Rolling Stone, the Washington Post and the New York Times. Garfield Minus Garfield is a journey deep into the mind of an isolated young everyman as he fights a losing battle against loneliness in a quiet American suburb.

Ik geef nog even drie voorbeelden mee, zelfs met het orgineel in het achterhoofd, blijven het knappe staaltjes van een ongekend soort existentiële humor en wanhoop.

Kudos aan deze jongedame die de site eerder ontdekt had.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: